Èxit del cap de setmana per la llengua a Xerta i Gandesa

Data: 
18/05/2011
Comarca: 
Terres de l'Ebre

Este passat cap de setmana Xerta i Gandesa han celebrat dos jornades per la llengua, organitzades pel col·lectiu juvenil Maulets. Divendres el Cafè del Riu de Xerta va acollir un concert del jove cantautor barceloní Jordi Montañez, que presentava el seu primer disc Dolça victòria; mentre que dissabte va ser el torn de Gandesa i les jornades No amagos la llengua!. La xarrada a càrrec d'Agnès Toda (doctoranda de la URV) i Mercè Gimeno (professora de Calaceit), en què reflexionaren sobre els usos i actituds lingüístics així com a situació de la llengua catalana a la Franja de Ponent, van suposar el toc d'inici.

Tot seguit un sopar popular, un concert també amb Jordi Montañez i la fi de festa amb PDant van cloure de manera lúdica la jornada. Des de l'organització es valoren molt positivament els dos actes, que van comptar amb una nombrosa participació i van servir per prendre consciència que millorar l'estat de la llengua catalana és una responsabilitat del dia a dia que hem de tirar endavant entre tots i totes.

Xerta, així, va albergar el primer acte de Maulets del cap de setmana. La localitat del Baix Ebre va rebre amb els braços oberts el cantautor barceloní, que va presentar el seu primer disc, amb cançons que toquen temes com la crítica social, l'amor i l'esperança d'un futur millor. I el dissabte va arribar el torn de Gandesa, amb les Jornades No amagos la llengua. Les jornades van començar al local de l’antiga Presó amb la participació d’Agnès Todà – doctaranda en Filologia Catalana per la URV- i Mercè Gimeno –Professora de Calaceit a Gandesa-. Agnès va fer una comparativa de la situació sociolingüística de països com Eslovènia, País Basc i els Països Catalans.

La doctoranda va incidir en la necessitat que tots els catalanoparlants siguem ferms en l’ús de la llengua pròpia en les diferents situacions del dia a dia i ens va animar a denunciar de forma incansable totes les situacions en que el catalanoparlant veu reduït els seus drets. Mercè, per la seua banda, va fer una repassada del marc social i legal de la llengua a la Franja de Ponent i va denunciar la poca efectivitat i la incoherència en la que es mouen la Llei de llengües de l’Aragó i l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua Catalana. La professora va voler posar de relleu que els drets dels catalanoparlants a l’Aragó es veuen violats de forma sistemàtica i que cal actuar de forma urgent per a que no es visquin més casos d’indefensió i de desigualtat vers els habitants de la Franja de Ponent.

Després de la xerrada –i malgrat la pluja- vam poder gaudir d’un sopar popular seguit de l’actuació del Jordi Montañez. El punxadiscos PDant va acabar d’amenitzar la nit amb un recull del bo i millor de la música en català que s’està fent actualment als Països Catalans.