Als Països Catalans, defensem la llengua: que no ens la retallen!

Data: 
06/06/2011
Comarca: 
Països Catalans

L'estat espanyol està promovent en els últims temps una ofensiva sense precedents immediats contra la nostra llengua. Els enemics de la diversitat lingüística, els qui sempre han maldat per assimilar els pobles sotmesos a l'Estat i eliminar les llengües que no siguen el castellà tot prohibint-ne l'ús, ara contraataquen en nom de la «llibertat d'elecció» i el «multilingüisme».

Noves estratègies per a les mateixes finalitats: mantenir el català en una posició subalterna i marginar-lo de com més àmbits millor, impedir l'avanç de l'ús social, mantenir separada la nostra comunitat de parla i perpetuar l'autoodi per veure si, de cansament i inanició, acabem abandonant la llengua que ens encabotem a seguir parlant, i que els és una nosa difícil d'aguantar. A sobre, amb el cinisme de fer-nos creure que ho fan pel futur dels infants i joves... amb el mateix cinisme que al segle XIX i XX s'han perpetrat centenars de genocidis lingüístics i culturals, tot fent creure als pares que el francès, el castellà, etc. eren les llengües del futur, que si els seus fills no les aprenien i no abandonaven els seus «dialectes» i «patois» no anirien enlloc. Un cinisme que a casa nostra comença amb el «que surta el efecto sin que se note el cuidado» del Conde-Duque de Olivares... Com sempre, la mà de ferro i el guant de seda.

Des de Maulets, volem posar de relleu la nostra indignació i preocupació per uns fets que entenem intolerables:

  • denunciem l'escalada de sentències del Tribunal Suprem en contra de la immersió lingüística al Principat. Denunciem l'estratègia dels sectors del neolerrouxisme (Convivencia Cívica Catalana, i els seus altaveus de Ciudadanos i Unión Progreso y Democracia) d'aprofitar les escletxes legals i els vents favorables de Madrid per atacar l'ampli consens en la societat del Principat al voltant dels programes d'immersió, que asseguren el coneixement del català i la cohesió social. Volem posar de manifest un cop més que la seua «llibertat d'elecció» és la llibertat de marginar el català i negar-li la normalitat, és la llibertat de segregar els castellanoparlants de la resta de la societat i crear dues comunitats separades.
  • denunciem l'intent d'implantació del «trilingüisme» al País Valencià, amb el decret que impulsa l'infame Alejandro Font de Mora, en una mostra més de la prepotència a què ens té massa acostumats el PP. Com ha manifestat reiteradament Escola Valenciana, els Programes d'Ensenyament en Valencià (PEV) i els Programes d'Immersió Lingüística (PIL) són els únics que asseguren una bona competència lingüística en català dels infants i joves: una retallada al 33% de presència de la llengua significa, sens dubte, un cop molt dur a l'extensió del coneixement i l'ús social de la llengua. El PP ataca, amb aquesta llei, un dels pocs àmbits en què la llengua havia assolit un cert grau de normalitat; i ho fa després de tallar les emissions de TV3 (suprimint, doncs, l'únic contacte amb una televisió que emetia íntegrament en català), de continuar la sistemàtica marginació del català en l'administració, en els mitjans de comunicació, etc.
  • mostrem preocupació i rebuig pel camí que pretén seguir a les Illes el PP més ranci i espanyolista de la mà de José Ramón Bauzá, que ha promès implantar un sistema similar al del trilingüisme i suprimir per tant els programes d'ensenyament en català, a l'hora que tracta de promoure una estratègia secessionista que només pot perseguir l'afebliment de la nostra llengua per l'aplicació del «divideix i venceràs», tristament promogut per l'Estat i els qui li són servils al País Valencià.

Cometríem un greu error d'entendre aïlladament aquestes problemàtiques; de pensar, per exemple, que al Principat no afecta el que passe al País Valencià o a les Illes. Hem d'actuar conjuntament, a tot el país, perquè totes aquestes agressions tenen un denominador comú: la raó d'Estat, promoguda per uns ideòlegs concrets (el trilingüisme com a estratègia cap a la homogeneïtat lingüística és, sens dubte, obra de la FAES i no és estrany que s'estiga impulsant allà on governa el PP: va començar a Galícia, arriba al País Valencià i es proposa a les Illes), i executada pels tribunals i pels qui, a casa nostra, són desacomplexadament servils a Espanya (el PP, Ciudadanos, Unión Progreso y Democracia...). Si l'enemic és un de sol, també per tombar-lo l'haurem de combatre junts.

És per això que des de Maulets volem manifestar que:

  • entenem que l'actuació en l'ensenyament és un puntal de les polítiques de normalització lingüística. Els programes d'immersió, a més, són els únics que garanteixen el correcte aprenentatge del català en la situació de minorització que patim. Exigim, doncs, que el català siga llengua vehicular en l'ensenyament a tots els Països Catalans, i ens oposem fermament a qualsevol política que persegueixi la disminució de la presència de la nostra llengua en aquest àmbit.
  • donem suport a les mobilitzacions que s'estan preparant al País Valencià, el 9 de juny a Castelló, València i Alacant i a la gran manifestació del 18 de juny. Ens comprometem a estendre la defensa contra les agressions a la llengua a tots els pobles i comarques de les nostres assemblees.
  • exigim la retractació de les polítiques lingüístiques anunciades per José Ramón Bauzá, la dimissió del conseller Font de Mora i el cessament de la via legalista que els sectors espanyolistes del Principat han emprès davant de la impossibilitat d'estendre els seus postulats contra el consens al voltant de la immersió lingüística.

Com va dir Fuster, «o ara, o mai»: si no som capaces de contraatacar i vèncer, cada cop serà més lluny l'horitzó de normalitat per a la nostra llengua. És per això que, per dignitat, els propers temps haurem de ser al carrer per defensar amb contundència la nostra llengua contra l'intent de genocidi lingüístic planificat per l'Estat espanyol. I cal que prenguem consciència que, en la lògica dels estats lingüicides espanyol i francès, no hi cap un futur en què puguem desenvolupar plenament la nostra catalanitat; així com en la lògica del capitalisme i de l'obtenció del màxim benefici les llengües no hi compten, no són més que una nosa per a la llibertat de mercat.

Seguim avançant, doncs, cap a uns Països Catalans lliures, solidaris i compromesos amb la dignitat i la igualtat de les llengües i els pobles, en un món sense capitalisme.

Maulets, el jovent independentista revolucionari
Països Catalans, juny del 2011