El 10è Rebrot, un èxit de participació, de festa i de reivindicació

Data: 
18/07/2011
Comarca: 
Països Catalans

Un any més, el Rebrot ha omplert Berga durant 4 dies d'activitats reivindicatives i lúdiques que l'han convertida en lloc de trobada i intercanvi entre joves i col·lectius vinguts d'arreu dels Països Catalans. Maulets, el jovent independentista va impulsar el Rebrot per generar aquest espai, necessari com tants d'altres, per a avançar en la construcció i l'alliberament dels Països Catalans. Els militants de Maulets hem anat canviant, però hem entès sempre la utilitat i la necessitat de l'aplec per assolir els nostres objectius, i és per això que amb constància i esforç hem arribat a les 10 edicions. Moltes gràcies doncs als impulsors del Rebrot, que actualment integren i enforteixen altres organitzacions de l'independentisme revolucionari, i a tots els qui hi han bolcat els seus esforços i treball durant les 10 edicions de l'aplec.

I moltes gràcies, també, a totes les persones que han fet de l'aplec tot un èxit de participació a les activitats organitzades per al Rebrot 2011. Unes activitats que volien compaginar la festa i la lluita, fent dels concerts i activitats lúdiques un complement que genere el bon ambient imprescindible perquè el Rebrot siga, efectivament, un espai d'intercanvi i d'aprenentatge constant.

Enguany, la vessant política i de presa de consciència ha estat encapçalada per les xerrades-debat organitzades de manera conjunta amb la CAJEI, i que amb un bon nombre d'assistents, han tractat la lluita per l'alliberament sexual i de gènere amb María-Jesús Izquierdo (UAB) i Maria Rodó; el treball cap a la presa de consciència dels migrats com a subjecte polític i contra les opcions xenòfobes en creixement i expansió a tota Europa amb José Luis Rodríguez, integrador social; i finalment la indestriable unitat de la independència i un procés de transformació social que culmine amb la desaparició de les desigualtats socials i la injustícia, amb Jordi Martí i Font (coordinador de la revista Catalunya de la CGT) i Joan Sebastià Colomer (Endavant). També s'ha volgut dotar el jovent d'eines transformadores en els tallers de cooperativisme, per començar a autogestionar-nos en tots els aspectes del treball, i de ràdio, com a mitjà d'enfortir la presa de consciència i fer difusió del discurs crític i dels projectes dels col·lectius i moviments socials. Una caminada pel voltant de Berga ha servit per conèixer la història de la resistència antifranquista a la zona, amb un guiatge de luxe: en Josep Quevedo, històric militant anarquista i company del popular Marcel·lí Massana “Panxo”. Aquest apartat s'ha tancat amb l'acte polític de dissabte a la nit, amb parlament conjunt de Maulets i la CAJEI, i el d'Anna Maria Guijarro, que havia participat de l'organització dels primers Rebrots i que en l'actualitat és regidora de la CUP a l'Ajuntament de Berga; i amb l'acte polític de Maulets al Pi Jove, en la diada del Pi de les Tres Branques, que ha aplegat més de 200 persones, i en les qual hi ha hagut un parlament de Maulets i s'ha convidat a parlar a Guillem Gonzálvez, de la CUP de Berga.

Maulets volem recuperar la riquesa de la nostra cultura popular catalana entesa com a forma de vida i d'expressió, i no com a mer folklorisme. I és per això que en diverses activitats del Rebrot s'hi ha pogut expressar, com en el tast de ratafies de tot el territori, la cercavila de cultura popular, que ha aplegat enguany sis colles bastoneres, el correfoc de dissabte a la nit o el cant improvisat, en què a ritme de garrotín hem continuat recuperant un mitjà de fer gresca ben participatiu i gens passiu.

L'apartat que ha aplegat més participants ha estat, novament, el musical, i enguany amb unes molt bones xifres, 2.500 persones al concert de divendres i 3.500 al de dissabte. Enguany, amb grups que han participat i s'han compromès amb nombroses edicions del Rebrot, com Obrint Pas, que va participar al primer Rebrot, el Belda (que va fer la seua primera actuació al Rebrot 2007), La Gossa Sorda, que començava la seua carrera quan va guanyar l'Esclat ara fa vuit anys, o grups que havien participat en anteriors edicions com Les Absentes, Ebri Night o Pepet i Marieta... També hi van participar els berguedans Antídot i Malagana, guanyadors de l'Esclat. Les actuacions musicals s'havien obert ja, però, amb l'actuació, dijous, de Rojo Cancionero y Banderas Rotas, des de Castella, i Titot i David Rossell. Lamentablement, dos grups no hi van poder actuar, finalment: At-versaris, per problemes de salut d'un dels membres del grup, i Avel·lina, ja que la pluja va aigualir l'aplec del Pi de les Tres Branques i va obligar a suspendre l'actuació.

Els 10 anys de trajectòria i l'alta participació indiquen que l'aplec dels joves dels Països Catalans, el Rebrot, es troba consolidat. I aquest èxit no és sols, per descomptat, de Maulets, el jovent independentista i revolucionari, sinó de tot l'independentisme revolucionari i crític, que ha contribuït i contribueix de manera decisiva a l'enfortiment d'una xarxa integrada per persones i col·lectius provinents d'arreu dels Països Catalans que té, en el Rebrot, un més (i esperem que cada vegada més important) dels nexes d'unió, dels milers de nexes necessaris per culminar el procés de construcció nacional i d'alliberament social que perseguim.

El Rebrot es configura i s'entén com un espai de trobada entre els col·lectius transformadors de tots els Països Catalans, com un espai d'aprenentatge i intercanvi entre militants i persones no organitzades, com un espai de difusió de projectes i de creació de sinergies entre els qui treballem per destruir aquest estat de coses injust. Com un espai de llibertat des d'on capgirar unes relacions socials imposades que ens aïllen de la comunitat, que ens isolen del món i ens fan individualistes i competitius: perquè volem implantar i enfortir una societat basada en la solidaritat i el suport mutu, en la unitat popular, el compromís dels seus membres amb la comunitat i en l'autogestió de tots els aspectes de les nostres vides. Un espai que es pensa, per tant, com un nexe en la xarxa de contrapoder que ens durà a la llibertat i a la igualtat i la justícia social.

Continuem teixint la xarxa, construïm la independència i la revolució!
El combat maulet continua!

Maulets, el jovent independentista revolucionari
Països Catalans, 18 de juliol del 2011

Per més informació, vegeu l'excel·lent feina de seguiment dels companys de Llibertat.cat: http://www.llibertat.cat/content/view/13384/1/, i també http://www.llibertat.cat/content/view/13346/1/, http://www.llibertat.cat/content/view/13382/1/