«10 anys de Rebrot, 10 anys d'aplecs» al Casal Independentista de Sants

Data: 
17/06/2011
Comarca: 
Barcelonès

Des de l'assemblea del Barcelonès de Maulets, el jovent independentista i revolucionari, i l'organització de l'Aplec dels Ports 2011 a Herbers, valorem molt positivament la trobada al Casal Independentista de Sants Jaume Compte diumenge 12 de juny, en un acte de presentació de la 10a edició del Rebrot, l'aplec de joves dels Països Catalans. L'acte, una xerrada i un dinar popular, ha servit d'espai de trobada i d'intercanvi entre els dos aplecs, per posar sobre la taula les trajectòries d'ambdós projectes i valorar-ne les semblances i les diferències, les funcions que desenvolupen, etc.

En la xerrada hi ha intervingut un membre de la comissió organitzadora del Rebrot 2011, que ha fet un apunt sobre els objectius del Rebrot: oferir alternatives a l'oci passivitzador i promoure la participació del jovent, servir de punt de partida per a la presa de consciència, i actuar com a nexe entre joves i col·lectius d'arreu dels Països Catalans per tal de construir l'independentisme des de les lluites arrelades al territori, com a punt de confluència i d'intercanvi. Un aplec, a més, arrelat en el seu entorn més immediat, la comarca del Berguedà, i que amb aquest objectiu treballa conjuntament amb el Casal Panxo de Berga i assemblees de joves de la comarca (el Grup de Joves d'Avià, l'Assemblea de Joves de Gironella i l'Assemblea de Joves de Casserres).

Posteriorment, Nícola Duran, organitzadora del Rebrot en anteriors edicions, ha explicat com i per què Maulets decideix organitzar un aplec de joves, i ha parlat sobre l'evolució de l'aplec al llarg dels anys. El Rebrot, ha explicat, sorgeix de la voluntat de Maulets de generar un espai aglutinador de les lluites que les assemblees de Maulets desenvolupaven en pobles i comarques colze a colze amb altres joves, que combinat amb la necessitat de revitalitzar la diada del Pi de les Tres Branques, feia de Berga un espai idoni per agrupar el màxim de joves el tercer cap de setmana de juliol. Posteriorment ha traçat les línies que han fet evolucionar el Rebrot des d'una estructura més acostada als clàssics festivals per esdevenir un aplec, tot prioritzant activitats més properes, participatives i reivindicatives.

Per últim, Adrià Serret, membre de l'organització del 33è Aplec dels Ports a Herbers, ha fet un repàs a la història de l'Aplec dels Ports, sorgit l'any 1978 a la Todolella de l'autoorganització de la gent de la comarca per defensar el dret a viure als Ports, per reivindicar millores en les infraestructures i representar les demandes de millora, de manera que l'aplec ha esdevingut «la veu d'una comarca», com diu el lema de l'Aplec d'enguany. A través d'una organització autogestionada i rotativa (cada any, 1 dels 10 pobles dels Ports que fan Aplec s'encarrega de l'organització), aquests 33 anys d'història han arrelat l'aplec com una festa pensada per la gent de la comarca, que té molt clara la seua vocació de recuperació de la cultura popular i tradicional, i que ha esdevingut un agent actiu en la vertebració de la comarca i la reivindicació d'una vida digna als pobles dels Ports.

Us convidem a totes a participar del 10è Rebrot a Berga (del 14 al 17 de juliol) i el 33è Aplec dels Ports a Herbers (del 29 al 31 de juliol)!

Maulets, el jovent independentista revolucionari
Organització del 33è Aplec dels Ports a Herbers

Barcelona/Herbers, juny del 2011

+ informació:
http://www.peset.com/aplecdelsports/
http://rebrot.cat/