El valencià, patrimoni de tots els valencians

Data: 
19/06/2011
Comarca: 
l'Horta

El passat 30 de Maig el conseller d’educació en funcions, Alejandro Font de Mora, anuncià un decret que pretén unir les línies d’ensenyament en valencià i castellà en un model trilingüe que inclourà l’anglès, i en que la quota d’ensenyament en valencià quedaria seriament limitada, i la inmersió lingüística en valencià seria eliminada en la pràctica. L’anunci ha provocat un gran revol durant les últimes dos setmanes arreu del País Valencià. La protesta per part de la comunitat educativa, les associacions de mares i pares, dels sindicats d’estudiants i de les organitzacions en defensa de la llengua, s’han materialitzat en forma d’un allau de comunicats, pronunciaments públics i mobilitzacions com les concentracions realitzades en València, Alacant i Castelló del passat 9 de Juny que reuniren a més de 22000 persones.

Des de l’Assemblea de Joves de València i l’assemblea de Maulets l’Horta volem manifestar que:

  • El decret disenyat per la conselleria d’educació comandada pel señor Font de Mora suposa un greu atac al valencià, en tant que elimina la posibilitat d’un ensenyament íntegre en la nostra llengua. També ignora deliberadament el procès de minorització social en ben bé tots els àmbits que pateix el valencià, i que fa imprescindible reforçar l’ensenyament i el foment en l’ús del català, com a llengua d’ús prioritari.
  • Este decret suposa l’enéssim atac per part del govern de La Generalitat en contra del valencià, després qué s’impedira a milers de joves l’accés a l’ensenyament en la nostra llengua a començament de curs, per manca de places disponibles. Una constant que es ve donant des de fa anys i que es suma al tancament de la línea en valencià en multitud d’escoles i instituts de tot arreu del país.
  • Segons els estudis realitzats per diverses institucions públiques, ha quedat patent en repetides ocassions que els joves que estudien en línea en valencià adquirixen un nivell de coneixement més elevat tant en la llengua pròpia, com en castellà i anglès. I que per tant es demostra que l’ensenyament en valencià no només no és perjudicial per a l’aprenentatge d’altres llengües, sinó tot el contrari.
  • El valencià no és tan sols la llengua d’aquells qui l’hem après i l’utilitzem a diari, sinó que és patrimoni de tots els valencians en conjunt. És una part imprescindible del nostre patrimoni cultural, ens singularitza i ens enriqueix. I en ixe sentit animem a tots els valencians, incloent a tots els castellano-parlants, a responsabilitzar-se del futur del valencià, a defensar-lo i protegir-lo del procès de minorització, marginaó i despreci institucional que pateix.
  • Ens oposem frontalment als greus i reiterats atacs realitzats pel govern valencià no només contra la nostra llengua, sinó també contra l’escola pública. Contra les retallades en l’educació pública i el foment de l’ensenyament privat, de centres amb una política educativa conservadora i rància com la Universitat Catòlica. Sobretot pel qué fa a la reducció del professorat, als barracons, a l’increment de ràtios d’alumnes per clase i a la manca de places escolars.
  • Per tot això ens sumem a la manifestació convocada per la Plataforma per l’Ensenyament Públic el proper dissabte 18 de Juny, a les 18h en la Plaça Sant Agustí de València. Animem a tots els valencians a mobilitzar-se i a actuar en defensa d’un ensenyament públic, de qualitat i que fomente l’ús del valencià.