Més de 5000 persones es manifesten a Girona pels drets nacionals i socials dels Països Catalans

Data: 
13/09/2011
Comarca: 
Gironès

Es clouen amb èxit els actes de la Diada Nacional a Girona, convocats per Maulets i la CUP, marcats per la reivindicació i una de les manifestacions més massives dels últims anys a la ciutat.

Al migdia, una plaça del Vi plena de gent ha encetat els actes commemoratius de l'Onze per la tradicional cantada dels Segadors, seguida de la cercavila popular pels carrers del barri Vell, amenitzada pels Diables de l'Onyar. Com ja és habitual en els últims anys, un activista de l'organització s'ha enfilat al balcó de l'Ajuntament i hi ha penjat una estelada, davant dels aplaudiments del públic assistent. L'acció ha volgut reivindicar al consistori gironí, un cop més, que es pengi l'estelada a l'Ajuntament per la Diada Nacional. Seguidament, unes 200 persones han assistit al dinar popular de la plaça Catalunya. Al llarg de la tarda, un grup d'animació infantil ha entretingut als més petits.

La crisi econòmica marca el caràcter de l'acte polític de Maulets

Durant l'acte polític de Maulets, s'ha fet una crida al jovent perquè passi a l'acció en defensa dels drets nacionals i socials dels Països Catalans, així com també s'ha carregat contra l'Estat espanyol i les seves recents agressions envers el poble català, principalment la sentència del TSJC per imposar la llengua castellana a l'ensenyament o la reforma de la Constitució espanyola.

Més de 5000 persones en una manifestació ben reivindicativa

La manifestació independentista ha omplert de gent de totes les edats els carrers del centre de la ciutat, amb la participació dels diables saltencs d'En Pere Botero i dels gegants de la Fal·lera Gironina.

Una desena d'accions reivindicatives al llarg de la marxa

Un grup d'activistes uniformats amb granota taronja, barretina i passamuntanyes han realitzat diverses accions agitatives al llarg de la manifestació, malgrat les contínues amenaces del desproporcionat grup d'agents de paisà dels Mossos d'Esquadra.

Davant la nova seu de la Generalitat s'hi ha empaperat una pancarta amb el lema "Per un país lliure de retallades", i a la seu del Banco Santander una altra amb la frase "Els vostres beneficis, els nostres sacrificis". A la porta de la Cambra de Comerç de Girona se n'hi ha posat una amb la figura d'una corona cremant amb una etiqueta de l'entitat en qüestió, que té l'hàbit de convidar semestralment la família reial espanyola a la ciutat.

Seguidament, els tres regidors de la CUP a l'Ajuntament han penjat una placa per rebatejar la plaça de la Constitució com a Ovidi Montllor, nom per a la plaça reivindicat per la CUP i Maulets des de fa més de cinc anys.

Una antiga subdelegació del Govern espanyol amb la façana ben tacada degut al llançament de pintura donava pas a una espectacular crema de dues falles davant l'edifici de Correus. En el greu context de retrocessos socials actual, enguany eren unes tisores de 3 metres d'alçada i un caixer automàtic les falles que han sorprès als assistents a la convocatòria amb les seves flames.

Ja davant del pont de Pedra s'ha desplegat des d'una façana una pancarta de 9x6 metres amb el lema "El jovent construïm un poble lliure", amb una estelada gegant.

Crema de la sentència del TSJC i d'una bandera espanyola franquista

De nou a la plaça Catalunya, els 3 regidors de la CUP han realitzat una crema simbòlica de la sentència contra el català a les escoles. Acte seguit, dos activistes a cara descoberta han encès una bandera espanyola amb l'escut del règim franquista, per reivindicar tallar amb els hàbits polítics del passat, que encara influencien l'agenda política actual.