La Diada al Camp va culminar amb unes 2.000 persones a la manifestació de Reus

Data: 
15/09/2011
Comarca: 
Baix Camp

A Tarragona centenars de persones es van aplegar diumenge al matí i migdia a la Part Alta, en la segona edició de la Diada Popular per commemorar l’11 de setembre, amb diverses mostres de cultura popular, parlaments, aixecament de pilars, actuacions musicals i dinar popular. Al Priorat, a les dotze del migdia, tocava l’homenatge a Capçanes a Pere Joan Barceló, Carrasclet, i en acabar, es va realitzar la típica caravana de vehicles amb estelades fins a Reus per preparar la manifestació de la tarda. Al Casal Despertaferro! es va organitzar l’habitual dinar popular de la Diada, hi van assistir quasi bé 100 persones que van gaudir d’una amanida i arròs negre amb sípia. La defensa de la llengua catalana i de la seva utilització a l’escola ha marcat en bona part aquesta jornada.

Diumenge al matí, dia 11 de setembre, a Capçanes, on va néixer Pere Joan Barceló més conegut com el Carrasclet, es va dur a terme una ofrena floral als peus de l’estatua del guerriller, un dels primers i més recordats lluitadors per a les llibertat catalanes. Seguidament, després dels parlaments, hi va haver vermut per agafar energies i es va formar una caravana de cotxes cap a Reus per fer el tradicional dinar popular. Aquest any, el dinar, com és habitual, es va realitzar davant del Casal Despertaferro!.

El dinar popular de la Diada a Reus va transcórrer en un ambient tranquil i de camaraderia. Al dinar hi van assistir quasi bé 100 persones que va gaudir d’una amanida i arròs negre amb sípia. Tots els diners dels beneficis del dinar d’ahir, vora uns 700€, aniran destinats a continuar pagant les obres a la constructora i a retornar els crèdits que el nou casal té demanats actualment.

A Tarragona, la segona edició de la Diada Popular per commemorar l’11 de setembre, que van convocar 32 entitats tarragonines, ha estat tot un èxit. Centenars de persones van passar al llarg del matí i migdia per la Part Alta de la ciutat, especialment a la plaça de les Cols, carrer Merceria, plaça del Fòrum, i Pla de la Seu, per realitzar una jornada commemorativa i reivindicativa amb motiu de la Diada Nacional.

Els actes van començar a les 10h amb l’esmorzar, amb coques dolces i salades. A les 11h, des de la plaça de les Cols va sortir la cercavila que va recórrer els carrers del casc antic, amb la participació del: Ball Petit d’en Serrallonga, Diables Foc i Gresca, Diables Voramar i Víbria de Tarragona, Gegants del Casc Antic, Gegants del Passeig Torroja, Gegants de Perafort, Grallers i Gralleres Fot-li canya!, Sacaires de Tarragona, Tarragona Dansa i la Xaranga Tocabemoll que van omplir de música, dansa i foc els carrers de la Part Alta.

Desprès es va donar pas als parlaments, a càrrec de Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) i del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC); que van centrar els seus discursos en els atacs a la llengua catalana i la necessitat de mantenir la nostra llengua al centres d’ensenyament. En acabar, la Colla castellera dels Xiquets de Tarragona i la Jove van aixecar dos pilars, quan una coral d’adults entonava els Segadors. Tot seguit es va donat pas a les actuacions musicals, a càrrec del cantautor barceloní Jordi Montañez i del grup de rumba Vergüenza ajena. I per acabar, com a cloenda, es va fer un dinar popular a les 14h a la plaça del Fòrum.

Durant el matí, a més, a la Fira d’Entitats no van parar les activitats: jocs per la canalla a l’espai dels Agrupaments Escoltes i Guies; creació literària a l’Escola de Lletres, biblioteca a l’Ateneu Alomà i creació artística amb l’Associació Tallers 03, entre altres.

La Manifestació

Enguany la marxa pels carrers de Reus ha aplegat prop de 2.000 persones que reclamaven la independència dels Països Catalans, denunciaven les actuals retallades que està portant a terme l’actual govern de la Generalitat. La manifestació també ha aglutinat un sentiment unànime de rebuig a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en contra del model d’immersió lingüística amb proclames com: “Contra la sentència, independència” o “Ara i sempre, escola en català”.

En tot moment, la manifestació ha recorregut els carrers de la ciutat sense incidents, sota l’atenta mirada d’agents de la guàrdia urbana, dels mossos i d’agents de paisà. La manifestació amb el lema “Pels drets nacionals i socials. Independència! Socialisme! Països Catalans!” s’ha iniciat a la plaça del Mercat, davant l’antic Hospital, i ha finalitzat al Pallol amb la lectura del manifest a càrrec de les assemblees de joves de la ciutat. En ell han fet referència a la cruïlla històrica en què ens trobem, en un context de retallades socials, apel·lant a la independència i el socialisme com a solució a les restriccions econòmiques i col·lectives. Més d’una vintena d’associacions i entitats del Camp es van sumar al manifest llegit.